U okviru prekograničnog projekta projekta „Ukus tradicije – nematerijalno kulturno nasleđe za održivi turizam“ Centar za nematerijalno kulturno nasleđe „Koreni“ organizuje Međunarodno kulinarsko takmičenje u pripremanju proizvoda tradicionalne kuhinje uz bogat umetnički program i uz učešće takmičara i posetilaca iz Srbije i Bugarske. Ova gastronomska manifestacija će biti održana u nedelju, 10. septembra u porti Hrama Sv. Trojice u Grljanu sa početkom u 10 sati.
Program manifestacije obuhvata sledeće sadržaje:
– Izložba proizvoda tradicionalnog kulinarstva sa podučja Zaječara i Vidina
– Demonstriranje pripreme proizvoda tradicionalnog kulinarstva
– Takmičenje u pripremanju ĆEVAPA, kao proizvoda koji je karakterističan za urbane kulinarske tradicije istočne Srbije i severozapadne Bugarske.
KO MOŽE VIŠE!
– Takmičenje u brzom konzumiranju ćevapa. (Pobednik ovog takmičenja dobiće plaketu „Dr Bađa“ koja je ustanovljena u
znak sećanja na legendarnog zaječarskog lekara Dr Đorđa Bađevca, koji je kao vrstan medicinski stručnjak, zbog svog odnosa sa pacijentima i širom okolinom bio poznat kao pravi narodni lekar, ali i kao veliki gurman.
– Kulturno umetnički program uz učešće folklornih ansambala Centra za nematerijalno kulturno nasleđe „Koreni“, folklornih grupa iz Bugarske i duvačkog orkestra „Timočani“.